Proiecte in implementare
Protectia si promovarea biodiversitatii sitului ROSCI0229 Siriu
- Lansare proiect
- Materiale realizate in cadrul proiectului
- Filme documentare
- Inchidere proiect

Managementul conservativ şi participativ al sitului ROSCI0229 Siriu
- Inchidere proiect
- Materiale realizate in cadrul proiectului


Prezentarea sitului ROSCI0229 Siriu
 • Localizare
 • Relief
 • Clima
 • Geologie
 • Hidrografie

 • Biodiversitate

 • Flora
 • Fauna
 • Habitate naturale

 • Turism

   

  „Siriu – o poartă spre cer ”
  Evenimente culturale
  În comuna Chiojdu, pe lângă târgurile săptămânale ce au loc lângă sediul primăriei, singurul eveniment îl reprezintă “Târgul Mariilor” care este organizat anual în data de 8 septembrie.
  Serbarea câmpenească “Cât e Siriul de mare!“(denumire dată dupa titlul cântecului de muzică populară al cunoscutului interpret Benone Sinulescu, originar din Siriu) are loc în prima duminică de după Sfânta Maria, pe malul lacului Siriu.

  Posibilităţile de cazare în localităţile din sit şi vecinătatea acestuia sunt următoarele:


  Nr. Crt.

  Denumire unitate de cazare

  Adresa

  Facilităţi

  CHIOJDU

  1

  Pensiunea ,,Tata Lice

  Tel:0740 150 846;
  www.pensiuneatatalice.ro

  5 camere dotate cu televizor, incalzire centrala, baie pe hol, acces la bucătărie
  mâncare tradiţională ecologică

   

  Pensiunea Melania          

  Tel:0238 599 700
  Mobil:0744 687 769
  Email:pensiuneamelania@buzau.ro.

  6 camere cu grupuri sanitare;  20 de persoane, cu posibilităţi suplimentare de găzduire.
  mâncare tradiţională ecologică

   

  Vila ,,Casa de la Chiojdu

  Tel:0763 694 087
  Email:casachiojdu@gmail.com

  5 camere duble, toate cu baie proprie si TV, încălzire centrală
  mâncare tradiţională ecologică

  2

  Pensiunea ,,La Caramidari

  Tel:0747 102 011

  6 camere duble dotate cu baie proprie si TV, încălzire centrală

  3

  Pensiunea ,,La Camaradu

  Tel:0238 590 807

  3 camere dotate cu televizor, încălzire centrală, baie pe hol
  mâncare tradiţională ecologică

  SIRIU

  1

  Pensiunea 14 scaune

  Tel : 0238520620
  0745 901449

  15 camere în 2 vile – 34 locuri ; camere cu grup sanitar propriu şi camere cu grup sanitar comun (1 la 5 camere), sală de mese si de conferinte; bucătărie dotată cu aragaze, frigidere, vase si grătar la dispozitia turiştilor;
  Incalzire sobe cu lemne; apă curentă rece si caldã;
  In curte: parcare auto, foisor, cos baschet.

  2

  Popas Turistic Orizont

  Siriu, Str. DN 10 nr. 15
  Telefon: 0746 501 395

  4 camere la etajul 2(mansarda), la etajul 1 se afla restaurant, iar la parter o sala complet echipata pentru petreceri in familie. Facilitati cazare: frigider in unitate, TV in living, discoteca, parcare, gradina/curte, acces la bucatarie, spalatorie, terasa, foisor in curte, gratar/barbeque, living, sala de mese, livada, loc amenajat de joaca, bar, restaurant

  3

  Complex Turistic Izvorul Bucuriei

  Str. Tarlaua nr. 34
  Telefon: 0724 320 042, 0238 717 191

  Beneficiind de o suprafata de peste 12 ha fanete bogate si paduri de fagi si pini seculari strabatute de numeroase izvoare, complexul detine mai multe posibilitati de cazare (casute, cabana, pensiune ***) precum si multe altele:  piscina in aer liber, pastravarie,  pescuit sportiv, locuri de campare, sala de jocuri (biliard, darts, sah, remy, etc), menajerie cu fazani, pauni, bibilici, struti, iepuri, vaci cu lapte, etc.
  Cladirile sunt facute din lemn masiv, inclusiv baile, in 3 variante constructive dupa cum urmeaza:
  - 2 casute * 4-6 locuri (toaleta afara in curte), casuta * 8 locuri (toaleta afara in curte), cabana ** 3 camere cu pat dublu (sala de mese, bucatarie echipata, 1 baie), 7 camere *** cu pat dublu + canapea (baie in camera), 2 camere *** cu 2 paturi duble (baie in camera)

  4

  Pensiunea Mioara

  Sat Casoca nr. 1
  Telefon: 0740 256 046, 0740 303 835

  4 camere duble, terasa, curte cu iluminare nocturna, gratar in curte, bucatarie utilata complet, masina de spalat, combina frigorifica, aragaz, Tv in fiecare camera, combina muzicala si multe altele.

  5

  Vila Iulia Alexia

  Str. Siriu, nr. 1
  Telefon: 0744 638 255

  4 camere duble, terasa, curte cu iluminare nocturna, gratar in curte, bucatarie utilata complet,

  6

  Pensiunea Elena

  Siriu, Str. Casoca
  Telefon: 0743 079 431

  Pensiunea ofera posibilitatea ca turistii să o inchirieze in totalitate. Pensiunea este structurata astfel: parter- 3 dormitoare, trei bai, sala de mese cu grup sanitar propriu, bucataria; mansarda- 4 dormitoare cu grup sanitar propriu. Curtea-parcare pavata si luminata pe timpul noptii, foisor, gratar, spatiu verde. Tacamurile si vesela, precum pilotele si asternuturile sunt asigurate. Lemnele taiate sunt la indemana turistilor. La sosire pensiunea este pregatita sa primeasca oaspetii. La plecare proprietarii se ocupa de curatenie. In perioada iernii, pensiunea este incalzita permanent fiind conectata la centrala termica. Apa calda este in permanenta si iarna si vara fiind asigurata cu boiler pe lemne. Facilitati cazare: frigider in unitate, se accepta animale, parcare, gradina/curte, acces la bucatarie, foisor in curte, gratar/barbeque, livada, loc amenajat de joaca

  7

  Pensiunea Izvorul Aninului

  Siriu, Str. Casoca nr. 10 Telefon: 0749 189 111, 0238 513 447

  10 camere cu televizor si sala de mese, acces la bucatarie, living cu televizor, frigider, internet, biliard si masa de ping - pong.
  Facilitati cazare: frigider in unitate, masa de ping-pong, TV in living, internet wireless, internet prin cablu, se accepta animale, parcare, gradina/curte, teren de sport, biliard, acces la bucatarie, foisor in curte, gratar/barbeque, living, sala de mese, loc amenajat de joaca

  Pe teritoriul sitului ROSCI0229 Siriu sunt omologate trei trasee turistice ce pot fi transformate în trasee tematice, deoarece intersectează toate tipurile de habitate naturale şi habitatele speciilor de carnivore ce fac obiectul desemnării acestui sit:
  Traseu 1 = Traseul vulturilor din Lacul fără Fund : Siriu – Satul Bontu Mare – Cătun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor (Lacul fără Fund)
  Marcaj: triunghi roşu
  Durata: 5-6 ore
  Obiective: habitatele naturale, speciile de carnivore mari (urs, lup, râs), clopoţelul, cabana şi Lacul Vulturilor (1.460m), Vf. Mălâia (1.662m), Culmea Mălâia, lacul Sec, şaua Poarta Vânturilor (1.490m), Vf. Siriu (1.657m).
  Descriere:
  Punctul de plecare în acest traseu îl constituie localitatea Siriu (DN10 – km 80), mai exact deasupra barajului Siriu. Intrarea în traseul turistic (marcat cu triunghi rosu) se face imediat dupa traversarea barajului, pe partea opusa şoselei, lângă liziera pădurii. După un urcuş de 5-10 min., traseul se intersectează cu drumul forestier care vine din stânga, din satul Bontu Mare şi care duce spre cătunul Gura Milei. La ieşirea în drumul forestier pe stânca din faţă este scris numele unui club montan local (ZENIT). Din acest punct şi până la Gura Milei mai sunt doua ore de mers pe jos. 
  Din cătunul Gura Milei (520m) se traversează pârâul Siriu şi se continuă traseul spre dreapta, pe un drum forestier care urcă în serpentine pe Valea Milea. Dupa cca. o oră drumul se înfundă chiar în izvorul Milea. Din acest punct (indicator-marcaj) se intră în pădure urcând spre stânga 50 de m, după aceea durmul o ia spre dreapta (marcaj). Drumul se continuă până se ajunge la un izvor care se traversează, după care se ia spre dreapta şi se ajunge într-o poieniţă unde este amplasat un observator de vânătoare (marcaj). Traseul continuă prin traversarea poieniţei, după care se coboară cam 10 m spre stânga până la un izvor. Se traversează izvorul şi se continuă drumul pe cărarea care conduce spre o a doua poieniţă unde se găseşte, în partea dreaptă, un nou observator de vânătoare. În mijlocul acestei poieniţe se află un brad marcat cu triunghi roşu. Se trece pe lângă acest brad şi drumul se continuă intrând în pădure, după care se face usor stânga şi se coboară la Izvorul Milea. Se trece izvorul şi se urcă uşor spre stânga până se intră pe vechea potecă  a traseului marcat cu triunghi albastru. Din acest punct traseul descris până acum se va identifica cu vechiul traseu marcat cu triunghi albastru.
   După aproximativ o oră şi un sfert de mers prin pădure, poteca face spre stânga, traversând din nou izvorul Milea, pe la Stânca Lupului Singuratic. Aceasta are o inscripţie (clubul ZENIT). Se trece de această stâncă şi drumul continuă până la ieşirea din pădure. Se urcă accentuat circa 10-15 minute până se iese în golul alpin. Ajuns în zona alpină, se poate vedea în faţă Vf. Mălâia. De la liziera pădurii traseul face spre dreapta şi se traversează din nou izvorul. După aceea poteca se continuă spre nord. Pe culmea dinspre nord se vede amplasat un stâlp metalic care are rolul de a indica unde se afla Cabana Lacul Vulturilor. De la liziera pădurii şi până la acest stâlp metalic, traseul se parcurge în 15-20 de minute.
   De aici (stâlp metalic) cărarea continuă pe versantul sudic al culmii pe obârşia Văii Milei până se ajunge la un indicator turistic. De aici se coboară pe versantul nordic şi în circa 5 minute se ajunge la Cabana Lacul Vulturilor (1.460m). Spre vestul cabanei, la o distanţă de circa 5 minute se afla Lacul Vulturilor, asezat pe o terasă inferioară platoului pe care este construită cabana.
   De la Cabana Lacul Vulturilor, turistii care vor să coboare în localitatea Siriu, pe traseul marcat cu triunghi roşu, trebuie să ajungă pe muchea din faţa porţii cabanei, după care se va urmari marcajul coborând muchea pe partea sudică în direcţia sud-vest. Traseul se continuă spre sud-vest circa 15-20 minute până se ajunge la liziera pădurii. Înainte de intrarea în pădure se va traversa un izvor, se va merge pe potecă circa 1 minut, după care se face spre stânga şi se coboară prin pădure. În pădure marcajul este destul de clar pe copaci.

  Traseu 2 = Spre Poarta Vânturilor: Cabana Lacul Vulturilor  - Lacul Sec – Şaua „Poarta Vânturilor”
   Marcaj: punct roşu
  Durata: ½ oră
  Obiective: Lacul Sec, Colţii Măgăreţii, Şaua „Poarta Vânturilor” (1.490m), Vf. Siriu (Bocârnea)
  Descriere:
  Traseul porneste din spatele Cabanei Lacul Vulturilor unde este marcajul „punct roşu”. Din acest punct deplasarea se face spre gardul din spatele cabanei. După ce se trece de gard, traseul continuă în linie dreaptă spre Culmea Mălâiei, o distanţă de circa 30m, după care merge pe un drum ce face spre dreapta şi care urcă uşor până se ajunge pe un platou. Din acest punct, traseul continuă în diagonala faţă-stânga până se ajunge la Lacul Sec. Poteca se contiună ocolind lacul pe partea stângă în sensul de mers. Pe partea stângă trebuie să fie Culmea Mălâiei, iar pe dreapta să fie Lacul Sec. Înainte de primul război mondial Lacul Sec avea caracteristici similare Lacului Vulturilor. În timpul unei secete puternice a secat izvorul de alimentare al lacului şi, în timp, acesta a ajuns o zonă mlăştinoasă.
  Continuând marcajul cu punct roşu se ajunge la un loc unde se află trei cruci de fier. După ce se trece de cele 3 cruci se merge mai departe câţiva metri şi se ajunge pe partea cealalată a Lacului Sec. De aici se merge înainte până se întâlneşte un drum de car/maşină  care poarta denumirea de „drumul tunurilor” sau drumul nemţilor”. Acesta a fost construit de germani în timpul Primului Război Mondial. Din acest punct se face spre stânga mergând pe drumul care duce spre nord-vest spre Şaua Poarta Vânturilor. După 5 minute de mers, pe partea dreaptă în sensul de mers, se poate observa şi admira Vf. Siriu (Bocârnea) (1.657m).
  După alte 15 minute de mers se ajunge în şaua Poarta Vânturilor (1.490m) unde se găseşte o troiţă. Din şaua Poarta Vânturilor se poate urca pe Vf. Siriu în aproximativ o oră. De asemenea se poate ajunge şi pe Vf. Mălâia, mergând pe culmea Mălâiei.

  Tot din şaua Poarta Vânturilor se poate ajunge la Băile Siriu prin următorul traseu: Poarta Vânturilor – Dosul Muntelui – Valea Neagră – Băile Siriu. Traseul este marcat cu bandă roşie şi durează 4-5 ore. De asemenea, din Şaua Poarta Vânturilor se poate merge spre Masivul Ciucas pe următorul traseu: Obârşia Crasnei – Culmea Tătăruţu – Vf. Tătaru Mare (1.477m) – Tabla Buţii – Poiana Stanei (930m). Durata acestui traseu este de 6-7 ore.

  Traseul 3 = Drumul vulturilor spre Chiojdu: Lacul Vulturilor - cascada La Şipot - Chiojdu. Acest tarseu are o lungime de circa 20 km şi face legătura cu cea de a doua poartă de intrare în sit – comuna Chiojdu, unde va fi amplasat centrul de vizitare al ROSCI0229 Siriu.  Acesta urmează DJ 103 P,  apoi DC 209, urmat apoi  de "drumul nemţilor" sau "drumul tunurilor" până la Lacul Vulturilor.

  Traseele identificate se desfăşoară pe întreg teritoriul masivului Siriu, depăşind limitele sitului Siriu.


  INFO! - Vezi Pliant Jandarmerie Montana in PDF

  Copyright @ 2010 - 2018 Consiliul Judetean Buzau